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dc.contributor.advisorMonção, Flávio Pinto-
dc.contributor.authorAnanias, João Vitor Araújo-
dc.date.accessioned2024-02-09T17:00:47Z-
dc.date.issued2023-10-30-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/1168-
dc.description.abstractThe co-products generated in agro-industries are foods with potential for use in feeding ruminants. However, due to the their different characteristics (i.e., texture, moisture) it is necessary to evaluate the best way to add them to animal feeding. Ensiling a complete diet (TMR – Total mixed ration), for example, is a strategy to facilitate the management and efficiency of the animal feeding system. However, there are gaps in knowledge regarding the best strategy for supplying corn and citric acid co-products in diets for lactating cows. Thus, the objective was to evaluate strategies for supply the co-products, mycelium, raffinate, corn straw and Goldenmil in the diets of crossbred cows in lactation on the consumption and digestibility of nutrients, blood parameters, ingestive behavior, production and composition of milk. Fifteen ¾ Holstein x ¼ Gir cows with an average initial weight of 594 kg and 80 ± 5 days of lactation were used. Three experimental diets were evaluated: control diet, without inclusion of corn and citric acid co-products; in natura complete diet, containing corn and citric acid co-products; ensiled complete diet containing corn and citric acid co-products. A triple Latin square design was used, with three treatments, three sampling periods and data collection. The experiment lasted 63 days, with 14 days for adapting the animals to management and to diets, and 7 days for data collection and sampling. The forage:concentrate ratio in the three experimental diets was approximately 36:64 on a dry matter (DM) basis. Cows fed the control diet consumed more 11.47 kg of DM than the ones fed the ensiled complete diet (average of 14.83 kg/day). The lowest consumption of crude protein (P0.05) between the diets on the digestibility of DM, crude protein, ether extract, NFC, NDFap and TDN, average of 615.8; 666.6; 996.0; 943.3; 465.9 and 619.2 g/kg DM, respectively. Cows fed control diets and in natura diets produced more 23.20% of milk compared to animals that received TMR ensiled with corn and citric acid co-products. The feed efficiency of cows that received the ensiled TMR was 22.83% higher than the other ones (average of 1.25 kg of milk/kg of DM). There was no difference between the diets regarding fat content (P=0.84), lactose (P=0.12), total solids (P=0.17) and somatic cell count (P=0.89). Considering aspects related to management, consumption of dry matter and nutrients, blood parameters, production and composition of milk, the in natura diet with corn and citric acid co-products stands out.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectBovino de leitept_BR
dc.subjectLactaçãopt_BR
dc.subjectVacapt_BR
dc.subjectSilagempt_BR
dc.subjectSorgopt_BR
dc.titleSilagem de dieta total com coprodutos do milho e do ácido cítrico para vacas em lactaçãopt_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Agrariaspt_BR
dc.subject.subareaZootecniapt_BR
dc.description.resumoOs coprodutos gerados nas agroindústrias são ingredientes com potencial de uso na alimentação de ruminantes. No entanto, devido às diversas características dos coprodutos (i.e., textura, umidade) há necessidade de se avaliar a melhor forma de utilização destes na alimentação dos animais. A ensilagem da dieta completa (TMR – Total mixed ration), por exemplo, é uma estratégia para facilitar o manejo e a eficiência do sistema de alimentação dos animais. Contudo, há lacunas no conhecimento quanto à melhor estratégia de fornecimento de coprodutos do milho e ácido cítrico em dietas para vacas em lactação. Assim, objetivou-se avaliar estratégias de fornecimento dos coprodutos, micélio, raffinate, palha de milho e Goldenmil nas dietas de vacas mestiças em lactação sobre o consumo e digestibilidade dos nutrientes, parâmetros sanguíneos, comportamento ingestivo, produção e composição do leite. Foram utilizadas 15 vacas ¾ Holandês x ¼ Gir, com peso inicial médio de 594 kg e 80 ± 5 dias de lactação. Foram avaliadas três dietas experimentais: dieta controle, sem inclusão de coprodutos do milho e do ácido cítrico; dieta completa in natura, contendo coprodutos do milho e do ácido cítrico; dieta completa ensilada contendo coprodutos do milho e do ácido cítrico. Foi utilizado o delineamento em quadrado latino triplo, sendo três tratamentos, três períodos de amostragem e coleta de dados. O experimento teve 63 dias de duração, sendo 14 dias para adaptação dos animais ao manejo e às dietas, e 7 dias para coleta de dados e amostragem. A relação volumoso:concentrado nas três dietas experimentais foi de aproximadamente 36:64 na base da matéria seca (MS). As vacas alimentadas com a dieta controle consumiram 11,47 kg de MS a mais do que aquelas alimentadas com a dieta completa ensilada (média de 14,83 kg/dia). O menor consumo de proteína bruta (P<0,01), fibra em detergente neutro indigestível (FDNi; P0,05) entre as dietas sobre a digestibilidade da MS, proteína bruta, extrato etéreo, CNF, FDNcp e NDT, média de 615,8; 666,6; 996,0; 943,3; 465,9 e 619,2 g/kg de MS, respectivamente. As vacas alimentadas com dieta controle ou com dieta in natura produziram leite 23,20% a mais em relação àquelas que receberam a TMR ensilada com os coprodutos do milho e do ácido cítrico. A eficiência alimentar das vacas que receberam a TMR ensilada foi 22,83% superior às demais (média de 1,25 kg de leite/kg de MS). Não houve diferença entre as dietas sobre o teor de gordura (P=0,84), lactose (P=0,12), sólido stotais (P=0,17) e contagem de células somáticas (P=0,89). Considerando aspectos relacionados a manejo, consumo de matéria seca e nutrientes, parâmetros sanguíneos, produção e composição do leite, destaca-se a dieta in natura com os coprodutos do milho e do ácido cítrico.pt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2024-02-10T17:00:47Z-
dc.contributor.refereeRocha Júnior, Vicente Ribeiro-
dc.contributor.refereeTeixeira, Alex de Matos-
dc.contributor.refereeSantos, André Souza de-
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