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dc.contributor.advisorThé, Ana Paula Glinfskoi-
dc.contributor.authorMelo, Ana Paula Gomes de-
dc.date.accessioned2024-02-27T18:24:30Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/1206-
dc.description.abstractThe present study uses the Novelty Production Approach to understand the production and social reproduction strategies of peasant family farming, here called “peasant tradition”. It analyzes the link between the categories “traditions” and “novelties” in the empirical field of rural domestic industry, especially in the field of beekeeping in the Jequitinhonha Valley. It shows that novelties areproduced through constant improvement and re-signification of a self controlled resource base, distancing farming families from the market for inputs. In this way they conserve and reproduce peasant autonomy. Based on qualitative research, of the case study type, it identifies novelties produced in the context of beekeeping; demonstrates that male and female farmers construct knowledge within a holistic cognitive model and brings to light contradictions in the relationship between beekeeping in the Jequitinhonha Valley and the honey markets.pt_BR
dc.description.sponsorshipOtherpt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.subjectVale do Jequitinhonhapt_BR
dc.subjectAgricultura familiarpt_BR
dc.subjectProdução de novidadespt_BR
dc.subjectApiculturapt_BR
dc.subjectDesenvolvimento rural.pt_BR
dc.titleA reinveção das tradições na agricultura familiar: produção de novidade e conhecimentos na trajetória da apicultura do Vale do Jequitinhonhapt_BR
dc.typeThesispt_BR
dc.subject.areaCiencias Sociais Aplicadaspt_BR
dc.subject.subareaServico Socialpt_BR
dc.description.resumoO presente estudo utiliza a Novelty Production Aproach para compreender as estratégias de produção e reprodução social da agricultura familiar camponesa, aqui denominada “tradição camponesa”. Analisa a vinculação entre as categorias “tradições” e “novidades” no campo empírico da indústria doméstica rural, especialmente no campo da apicultura no Vale do Jequitinhonha. Evidencia que as novidades são produzidas por meio do aperfeiçoamento constante e ressignificação de uma base de recursos autocontrolada, afastando as famílias agricultoras dos mercados mercantis de insumos. Desta maneira conservam e reproduzem a autonomia camponesa. A partir de pesquisa qualitativa, do tipo estudo de caso, identifica as novidades produzidas no contexto da apicultura; demonstra que os agricultores e as agricultoras constróem conhecimentos dentro de um modelo cognitivo holístico e traz à tona contradições nas relações entre a apicultura do Vale do Jequitinhonha e os mercados do mel.pt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2024-02-28T18:24:30Z-
dc.contributor.refereeLeite, Marcos Esdras-
dc.contributor.refereeBarbosa, Rômulo Soares-
dc.contributor.refereeCarvalho, Igor Simoni Homem de-
dc.contributor.refereeMineiro, Frederico Antônio-
dc.contributor.refereeOliveira, Daniel Coelho de-
dc.contributor.refereeAugusto, Helder dos Anjos-
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