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dc.contributor.advisorPires, Daniel Ananias de Assis-
dc.contributor.authorVeriato, Florence Taciana-
dc.date.accessioned2024-07-26T17:47:31Z-
dc.date.issued2014-02-21-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/1465-
dc.description.abstractThe experiment was conducted at Embrapa Maize and Sorghum, located in the city of Sete Lagoas, Minas Gerais, with the goal of identifying the best genotypes for the production of silage, based on nutritional value, digestibility and fermentation quality of the silage. 3 male genotypes were used: 201191, Santa Elisa and 201 187 025; 3: females: BRS008B, BR007B and CMSXS222B; Hybrid9: 2012F47475, 2012F47483, 2012F47484, 2012F47503, 2012F47504, 2012F47515,2012F47523, 2012F47524 and 2012F47525; and two hybrids witnesses: Volumax and BRS610. Trees were planted in a randomized block design in the field, with three replicates per genotype. After cutting, part of the material was ensiled in laboratory silos made of PVC. On the occasion of the opening of the silo, with 56 days, analysis of the quality of silage (pH, Aw and N-NH3 / NT), the chemical composition (PMV, PMS, MS, CNZ, PB, NDIN, NIDA, NDFap were made, FDA, CEL, HCEL, ON) and in vitro digestibility of dry matter (DM). As for the quality and nutritional value, there was no significant difference (p> 0.05) for PB, which had a mean value of 8.88%. For the other variables, there was a significant difference (p<0.05): pH (3.34 to 3.94); Aw (0.93 to 0.98); N NH3 / NT (1.61 to 6.56%); PMV (12.05 to 35.31 t ha -!); PMS (5.97 to 12.59 t ha -); MS (26.89 to 59.67%); CNZ (4.08 to 6.88% DM); NDIN (0.05 to 0.18% DM); NIDA (0.06 to 0.11% DM); NDFap (47.67 to 64.79% DM); FDA (26.03 to 35.89% DM); CEL (14.84 to 20.73% DM); HEM (21.51 to 43.89% DM); LIG (2.03 to 5.50% DM). Regarding the in vitro digestibility was no significant difference (p <0.05) ranging: PMSD (3.83 to 8.93 t ha -") and IVDMD (56.37 to 72.68%). Based on the yield of digestible dry matter genotypes: 201191 male, and 2012F47484, 2012F47515 and 2012F47525, hybrid stood out compared to others, since it has good productivity, adequate nutritional value, with low levels of dry matter and NDF coupled with high digestibility and good fermntation pattern osf silages.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.subjectGenótipospt_BR
dc.subjectSilagenspt_BR
dc.subjectSorgopt_BR
dc.titleProdução de matéria seca e qualidade das silagens de genótipos de sorgopt_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Agrariaspt_BR
dc.subject.subareaZootecniapt_BR
dc.description.resumoO experimento foi realizado na EMBRAPA Milho e Sorgo, localizado no município de Sete Lagoas, Minas Gerais, com o objetivo de identificar os melhores genótipos destinados à produção de silagem, baseado no valor nutricional, digestibilidade e qualidade fermentativa das silagens. Foram utilizados 3 genótipos machos: 201191, Santa Elisa e 201187025; 3 fêmeas: BRS008B, BR007B e CMSXS222B; 9 híbridos: 2012F47475, 2012F47483, 2012F47484, 2012F47503, 2012F47504, 2012F47515, 2012F47523, 2012F47524 e 2012F47525; e 2 híbridos testemunhas: VOLUMAX e BRS610. O plantio foi realizado em blocos casualizados no campo, com três repetições por genótipo. Após o corte, parte do material foi ensilada em silos laboratorial, confeccionado de tubo de PVC. Na ocasião da abertura dos silos, com 56 dias, foram feitas análises da qualidade das silagens (pH, Aw e N-NH3/NT), da composição bromatológica (PMV, PMS, MS, CNZ, PB, NIDN, NIDA, FDNcp, FDA, CEL, HCEL, LIG) e digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS). Quanto á qualidade e valor nutricional, não houve diferença significativa (p>0,05) apenas para PB, que apresentou um valor médio de 8,88%. Para as demais variáveis, houve diferença significativa (p<0,05): pH (3,34 a 3,94); Aw (0,93 a 0,98); N-NH3/NT (1,61 a 6,56 %); PMV (12,05 a 35,31 t ha -¹); PMS (5,97 a 12,59 t ha -¹); MS (26,89 a 59,67 %); CNZ (4,08 a 6,88 %MS); NIDN (0,05 a 0,18 %MS); NIDA (0,06 a 0,11 %MS); FDNcp (47,67 a 64,79 %MS); FDA (26,03 a 35,89 %MS); CEL (14,84 a 20,73 %MS); HEM (21,51 a 43,89 %MS); LIG (2,03 a 5,50 %MS). Em relação à digestibilidade in vitro houve diferença significativa (p<0,05) variando: PMSD (3,83 a 8,93 t ha -¹) e DIVMS (56,37 a 72,68 %). Com base na produção de matéria seca digestível, os genótipos: macho 201191, e os híbridos 2012F47484, 2012F47515 e 2012F47525, se sobressaíram em relação ao demais, uma vez que apresenta boa produtividade, adequado valor nutricional, com baixos teores de matéria seca e FDN aliado com altos valores de digestibilidade e bom padrão fermentativo das silagenspt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2024-07-27T17:47:31Z-
dc.contributor.refereeAlves, Dorismar David-
dc.contributor.refereeRigueira, João Paulo Sampaio-
dc.contributor.refereeVeloso, Álvaro Luís de Carvalho-
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