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dc.contributor.advisorPires, Daniel Ananias de Assis-
dc.contributor.authorRibeiro, Marcel Miranda-
dc.date.accessioned2024-07-30T19:27:28Z-
dc.date.issued2016-11-18-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/1493-
dc.description.abstractThe objective of this study was to evaluate the responses of different sorghum hybrids through their agronomic, nutritional and in situ dry matter digestibility. The experiment was conducted in Janaúba-MG, and they were used thirteen genotypes of forage sorghum BRU 655 Volumax and eleven hybrids (13F23019, 13F23028, 13F24005, 13F24006, 13F24019, 13F24028, 13F25005, 13F25006, 13F25019, 13F25028, 13F04006) obtained through the crosses of three males and three females. To conduct the experiment in the field, a randomized complete block design (DBC) was used, with thirteen genotypes and three replicates, totaling 39 experimental units. The data were submitted to statistical analysis using the Variance Analysis System (SISVAR), described by Ferreira (2011) and for the comparison of means, the Scott-Knott test was applied at the 5% probability level (p <0.05). When considering the production of green matter (PMV) and dry matter production (PMS), genotypes 13F04006 and 13F24006 were superior to the others with a mean of 64.08 and 66.85 t / ha and 19.9 and 21.38 t / Ha respectively for (PMV) and (PMS) (p <0.05). The genotypes 13F24019, 13F04006 and 13F24006 were higher than the others in the variables (PMSD), (FLOR) and (ALTPL), and in the blooming variable the Volumax genotype obtained the highest number of days in relation to the three genotypes mentioned (p <0.05 ). In the dry matter (DM), mineral matter (MM), acid detergent insoluble fiber (FDA), there was not statistical difference (p> 0.05). The mean values of PB differed among the evaluated genotypes (p <0.05), with a variation from 3.38 to 8.35%. NDF values ranged from 47.12 to 61.72%. Regarding lignin contents and in situ digestibility of DM, it was observed that there was no difference between genotypes (p> 0.05). The genotypes 13F04006 and 13F24006 are the most suitable for animal production, since they showed higher productivity, high protein content, low lignin content and, consequently, high digestibility.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectGenótipospt_BR
dc.subjectSorgopt_BR
dc.subjectPlantas forrageiraspt_BR
dc.titleCaracterísticas agronômicas e nutricionais de genótipos de sorgopt_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Agrariaspt_BR
dc.subject.subareaZootecniapt_BR
dc.description.resumoObjetivou-se avaliar as respostas de diferentes híbridos de sorgo, através de suas características agronômicas, nutricionais e da digestibilidadein situ da matéria seca. O experimento foi conduzido em Janaúba- MG e foram utilizados treze genótipos de sorgo forrageiro: o BRS 655, o Volumax e onze híbridos (13F23019, 13F23028, 13F24005, 13F24006, 13F24019, 13F24028, 13F25005, 13F25006, 13F25019, 13F25028, 13F04006) obtidos através dos cruzamentos de três machos e três fêmeas. Para a condução do experimento no campo, foi utilizado um delineamento experimental em blocos casualizados (DBC), sendo treze genótipos e três repetições, totalizando 39 unidades experimentais.Os dados foram submetidos à análise estatística, utilizando-se o Sistema de Análises de Variância (SISVAR), descrito por Ferreira (2011), e para a comparação de médias, foi aplicado o teste de Scott-Knott ao nível de 5% de probabilidade (p<0,05). Ao considerar a produção de matéria verde (PMV) e produção de matéria seca (PMS),os genótipos 13F04006 e 13F24006 foram superiores aos demais, com média de 64,08 e 66,85 t/ha e 19,9 e 21,38 t/ha, respectivamente, para (PMV) e (PMS) (p<0,05). Os genótipos 13F24019, 13F04006, 13F24006 foram superiores aos demais nas variáveis (PMSD), (FLOR)e (ALTPL), sendo que, na variável florescência, o genótipo Volumax obteve o maior número de dias em relação aos três genótipos citados (p<0,05).Nas avaliações de matéria seca (MS), matéria mineral (MM), fibra insolúvel em detergente ácido (FDA), não houve diferença estatística (p>0,05). Os valores médios de PB divergiram entre os genótipos avaliados (p<0,05), com variação de 3,38 a 8,35%. Os valores de FDN variaram de 47,12 a 61,72 %. Quanto aos teores de lignina e digestibilidadein situ da MS, observa-se que não houve diferença entre os genótipos (p>0,05). Os genótipos 13F04006 e 13F24006 são os mais indicados para a produção animal, pois apresentaram maior produtividade, elevado teor proteico, com baixo teor de lignina e, consequentemente, alta digestibilidade.pt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2024-07-31T19:27:29Z-
dc.contributor.refereeSales, Eleuza Clarete Junqueira de-
dc.contributor.refereeRigueira, João Paulo Sampaio-
dc.contributor.refereeRufino, Leidy Darmony de Almeida-
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