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dc.contributor.advisorPereira, Marlon Cristian Toledo-
dc.contributor.authorSantos, Rayane Carneiro dos-
dc.date.accessioned2024-08-13T17:35:06Z-
dc.date.issued2014-02-24-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/1573-
dc.description.abstractThe objective of this work was to evaluate the effect of gibberellic acid (G*A_{3}) and artificial pollination by means of pollen of sugar apple on establishment, yield and quality of atemoya 'Gefner' fruit under irrigated conditions. The experiment was carried out in a commercial orchard of atemoya 'Gefner' in Janaúba, Minas Gerais. The experimental design was at random with eleven treatments, four replications and five plants per parcel. The treatments were: 1 = artificial pollination with pollen of sugar apple (APPSA) (control), 2 = APPSA + 500 ppm G*A_{3} applied on the 1st week after anthesis (WAA), 3 APPSA + 500 ppm G*A_{3} applied on the 1st and 3rd WAA, 4 APPSA + 500 ppm G*A_{3} applied on the 1st, 3rd and 5th WAA, 5 APPSA +1000 ppm G*A_{3} applied on the Ist WAA, 6 APPSA +1000 ppm G*A_{3} applied on the 1st and 3rd WAA, 7 = APPSA +1000 ppm G*A_{3} applied on the 1st, 3rd and 5th WAA, 8 = 1000 ppm G*A_{3} applied at flowering, on thelst and 3rd WAA, 9 = 1000 ppm G*A_{3} applied at flowering, on thelst, 3rd and 5th WAA, 10 1500 ppm G*A_{3} applied at flowering, Ist and 3rd WAA and 11 1500 ppm G*A_{3} applied at flowering, 1st, 3rd and 5th WAA. Pro-Gibb commercial product, consisting of 10% of gibberellic acid, was used. Fruit set, length and diameter and the physical and chemical characteristics of fruits were evaluated. The results were submitted to analysis of variance and means were compared by the Scott-Knott test at 5% probability. The percentage of fruit set does not differ among the different treatments, showing an average of 77% fruit set until harvest. Three applications of 500 ppm G*A_{3} after artificial pollination of atemoya 'Gefner' provide larger fruits. Four applications of 1500 ppm G*A_{1} without artificial pollination, results in the production of seedless fruit with the same quality of pollinated fruits, but with less firmness.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectAtemóiapt_BR
dc.subjectPartenocarpiapt_BR
dc.titleGA3 induz partenocarpia e aumento do tamanho dos frutos em atemoieira 'Gefner'pt_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Agrariaspt_BR
dc.subject.subareaAgronomiapt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da aplicação de ácido giberélico (GA3) e a polinização artificial com o uso do pólen de pinheira no pegamento, produção e qualidade de frutos de atemoieira ‘Gefner’em condições irrigadas. O experimento foi instalado em um pomar comercial de atemoia, em Janaúba, Norte de Minas Gerais. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados com onze tratamentos, quatro repetições e cinco plantas por parcela. Os tratamentos utilizados foram: 1- polinização artificial com pólen de pinha (PAPP) (testemunha), 2- PAPP + 500 ppm GA3 aplicado na 1a semana após antese (SAA), 3- PAPP + 500 ppm GA3 aplicado na 1a e 3a SAA, 4- PAPP + 500 ppm GA3 aplicado na 1a, 3a e 5a SAA, 5- PAPP + 1000 ppm GA3 aplicado na 1a SAA, 6- PAPP + 1000 ppm GA3 aplicado na 1a e 3a SAA, 7- PAPP + 1000 ppm GA3 aplicado na 1a, 3a e 5a SAA, 8- 1000 ppm GA3 aplicado na antese, 1ª e 3ª SAA, 9- 1000 ppm GA3 aplicado na antese, 1ª, 3ª e 5ª SAA, 10- 1500 ppm GA3 aplicado na antese, 1ª e 3ª SAA e 11- 1500 ppm GA3 aplicado na antese, 1ª, 3ª e 5ª SAA. Foi utilizado o produto comercial Pro-Gibb® (10% de GA3). Foram avaliados porcentagem de pegamento, comprimento, diâmetro e características físicas e químicas dos frutos. Os dados foram submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Scott-Knott, a 5% de probabilidade. A porcentagem de pegamento dos frutos não difere entre os tratamentos, apresentando média de 77% de frutos vingados até a colheita. Três aplicações de 500 ppm de GA3 após a polinização artificial proporcionam a produção de frutos maiores. Quatro aplicações de 1500 ppm de GA3 sem polinização artificial, resulta na produção de frutos sem sementes com a mesma qualidade de frutos polinizados, porém com menor firmeza.pt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2024-08-14T17:35:06Z-
dc.contributor.refereeNietsche, Silvia-
dc.contributor.refereeRibeiro, Leonardo Monteiro-
dc.contributor.refereeLopes, Paulo Sérgio Nascimento-
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