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dc.contributor.advisorPegoraro, Rodinei Facco-
dc.contributor.authorOliveira, Dario-
dc.date.accessioned2024-08-14T19:42:16Z-
dc.date.issued2013-03-27-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/1587-
dc.description.abstractNitrogen (N) is the most absorbed nutrient by bean plants, its management is considered one of the most difficult one because of its wide dynamic in soil- plant system. The aim of this study was to evaluate the production and accumulation of nutrients in doses and growth stages of winter common bean. The statistical design was in randomized blocks with three replications in a 4 x 4 factorial scheme, corresponding to four levels of nitrogen in sowing (0, 40, 80 and 120 kg ha¹) and four levels of nitrogen topdressing (0, 40, 80 and 120 kg ha ). The following characteristics were evaluated: number of pods per plant, number of seeds per pod, average weight of 100 grains, final stand, grain yield and nutrient content. Each plot consisted of 6 rows of 5 m long, with spacing of 0,5 m between rows, being considered as useful area the four central lines, ignoring 0,5 m at both borders. The fourth and fifth lines were used for evaluation of production and grain yield, while the second and third lines were used to assess the nutrient content. Data were subjected to analysis of variance by means of the SAEG 8.0 program and when significant (p <0,05) it was performed regression analysis for the doses of N on sowing and topdressing for evaluated characteristics. The unfolding of the N levels in sowing versus topdressing for the studied traits was graphically described by the response surface. The applications of 72,52 kg ha N in sowing and 25,96 kg ha topdressing provided the highest yield (3.534 kg ha). The application of topdressing N provided the highest accumulations of grains/pod and pods/plant. Nitrogen doses in sowing resulted in the highest accumulation of macro and micronutrients. The order of decreasing nutrient uptake by bean plants was: K > N > Ca > S > P = Mg > Zn > Mn Fe > Cu. The decreasing nutrient export order by bean grains was: N > K > P > Ca > S > Mg >Zn > Mn > Cu > Fe.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectNitrogêniopt_BR
dc.subjectPhaseolus vulgarispt_BR
dc.titleAcúmulo de nutrientes e produção do feijoeiro irrigado sob doses de nitrogênio em semeadura e coberturapt_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Agrariaspt_BR
dc.subject.subareaAgronomiapt_BR
dc.description.resumoO nitrogênio (N) é o nutriente mais absorvido pelo feijoeiro, sendo o seu manejo considerado como um dos mais difíceis devido a sua grande dinâmica no sistema solo-planta. O objetivo deste trabalho foi avaliar a produção e o acumulo de nutrientes sob doses e fases de crescimento do feijoeiro-comum de inverno. O delineamento estatístico utilizado foi o de blocos casualizados, com três repetições e esquema fatorial 4x4, correspondendo a quatro doses de nitrogênio em semeadura (0, 40, 80 e 120 kg ha -1 ) e quatro doses de nitrogênio em cobertura ( 0, 40, 80 e 120 kg ha-1 ). Foram avaliadas as características:numero de vagens por planta,numero de grãos por vagem, massa media de 100 grãos, estande final,rendimento de grãos e o conteúdo de nutrientes. Cada parcela foi composta por 6 linhas de 5 metros de comprimento, com espaçamento de 0,5 metros entre linhas,sendo consideradas como área útil as quatro linhas foram utilizadas para avaliação dos compostos de produção e rendimento dos grãos, enquanto a segunda e terceira linha foram utilizadas para avaliação do conteúdo de nutrientes. Os dados foram submetidos a analise de variância por meio do programa SAEG 8.0 e, quando significativo (p<0,05),foi feita a analise de regressão para as dose de N em semeadura versus cobertura para as características estudadas foi descrito graficamente por meio de superfície de resposta. As aplicações de 72,52 kg ha-1 de N em semeadura e 25,96 kg ha-1 de N em cobertura proporcionaram a maior produtividade (3.534 kg ha-1) . A aplicação de N em cobertura proporcionou os maiores acúmulos de grãos/vagem e vagem/planta. As dose de N em semeadura proporcionaram os maiores acúmulos de macro e micronutrientes. A ordem decrescente de extração de nutrientes pelo feijoeiro foi:K>N>Ca>S>P=Mg>Zn>Mn>Fe>Cu. A ordem decrescente de exportação de nutrientes pelos grãos do feijoeiro foi: N>K>P>Ca>S>Mg>Zn>Mn>Cu>Fe.pt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2024-08-15T19:42:16Z-
dc.contributor.refereeKondo, Marcos Koiti-
dc.contributor.refereeSilva, José Tadeu Alves da-
dc.contributor.refereePortugal, Arley Figueiredo-
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