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dc.contributor.advisorMaciel, Mônica Patrícia-
dc.contributor.authorCardoso, Diogo de Moraes-
dc.date.accessioned2023-11-07T20:07:52Z-
dc.date.issued2009-12-18-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/881-
dc.description.abstractThe experiment was carried out in order to evaluate the effects of supplemental carbohydrases individually (α-amylase) or associated with the enzyme complex (α-galactosidase, galactomananase, xylanase and ß-glucanase) in diets for broilers. The diets were formulated based on corn and soybean meal, with reductions in nutrient levels to evaluate the performance, carcass yield and economic viability of the use of enzymes. Were used 576 females chicks, Cobb lineage, distributed in a completely randomized design consisting of 4 treatments and 6 replicates of 24 birds put in each plot in conventional poultry house, in Guanambi-BA. The evaluation periods were 1 to 21, 1 to 35 and 1 to 42 days. The treatments were T1 = positive control diet T2 = negative control diet with 35 kcal reduction in the initial phase and 70 kcal / kg of feed for the growth and final phase T3 = diet reformulated with 300g/ton of exogenous amylase (isonutrient to T1) and T4 = diet reformulated with 300 g / ton of exogenous α-amylase + 200 g / ton of carbohydrases enzyme complex (isonutrient to T1). The nutritional matrix of the amylase exogenous in the diet was 116,67 kcal / kg in the initial phase and 233,34 kcal / kg in the growth and final stages. The nutritional matrix of the amylase exogenous in the diet T4 was 116,67 kcal / kg in the initial phase and 200,00 kcal / kg in the growth and final stages. There was appreciation of the ingredients corn and soybean meal at 1.5 and 6% in AMEn, and 2% respectively limiting amino acids for both ingredients. The negative control diet, the positive control one and the diet containing only exogenous amylase. did not make difference on performance. The use of enzyme complex compoound of α-galactosidase, galactomananase, xylanase and ß-glucanase associated with exogenous enzyme α-amylase worsens performance and generates the same economic response in the production of broilers, without changing the carcass and cuts yield.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectCarboidrasespt_BR
dc.subjectFrango de cortept_BR
dc.subjectProdução Animalpt_BR
dc.subjectRendimento de carcaçaspt_BR
dc.titleCarboidrases em rações para frangos de cortept_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Agrariaspt_BR
dc.subject.subareaZootecniapt_BR
dc.description.resumoO experimento foi conduzido para avaliar os efeitos da suplementação de carboidrases de forma individual (α-amilase) ou associada ao complexo enzimático (α-galactosidase, galactomananase, xilanase e ß-glucanase) em rações para frangos de corte. As rações foram formuladas à base de milho e farelo de soja, com reduções nos níveis nutricionais visando avaliar o desempenho, rendimento de carcaça e a viabilidade econômica do uso das enzimas. Foram utilizados 576 pintos de corte, fêmeas, da linhagem Cobb, distribuídos em um delineamento inteiramente casualizado constituído por 4 tratamentos e 6 repetições de 24 aves alojadas em cada parcela, em galpão convencional de criação, localizado na cidade de Guanambi- BA. Os períodos avaliados foram de 1 a 21, 1 a 35 e 1 a 42 dias. Os tratamentos consistiram em T1 = ração-controle-positivo; T2 = ração-controle-negativo, com redução em 35 Kcal na fase inicial e 70 Kcal/kg de ração para as fases de crescimento e final; T3 = ração reformulada com 300g/ton de amilase exógena (isonutriente a T1) e T4 = ração reformulada com 300 g/ton de α-amilase exógena + 200 g/ton de complexo enzimático carboidrase (isonutriente a T1). A matriz nutricional da amilase exógena na ração T3 foi de 116,67 Kcal/kg na fase inicial e 233,34 Kcal/kg nas fases de crescimento e final. Para a ração T4 a matriz nutricional da amilase exógena foi de 116,67 Kcal/kg na fase inicial e 200,00 Kcal/kg nas fases de crescimento e final. Houve valoração dos ingredientes milho e farelo de soja em 1,5 e 6% na EMAn, respectivamente e 2% nos aminoácidos limitantes para ambos ingredientes. A ração-controle-negativo, a controle-positivo e a aquela contendo apenas amilase exógena não promoveram diferenças no desempenho. A utilização de complexo enzimático composto por α-galactosidase, galactomananase, xilanase e ß-glucanase associado à enzima exógena α-amilase piora o desempenho e gera mesma resposta econômica na produção de frangos de corte, sem alterar o rendimento de carcaça e de seus cortespt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2023-11-08T20:07:52Z-
dc.contributor.refereeArouca, Cláudio Luiz Corrêa-
dc.contributor.refereeReis, Sidnei Tavares dos-
dc.contributor.refereeFaria Filho, Daniel Emygdio-
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