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dc.contributor.advisorRigueira, João Paulo Sampaio-
dc.contributor.authorJesus, Mariana Antunes-
dc.date.accessioned2023-11-10T19:29:42Z-
dc.date.issued2021-03-29-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/918-
dc.description.abstractThe cultivar BRS Capiaçu is an elephant grass clone, developed for bulky supplementation in the form of silage or green chop. Due to its high fibrous fraction, the use of bacterialenzymatic inoculants has been tested as an alternative. The objective of this study was to evaluate the effect of commercial bacterial-enzymatic inoculants with different concentrations of fibrolytic enzymes on the fermentative quality and nutritional value of BRS Capiaçu grass silage. Two bacterial-enzymatic inoculants with different levels of enzyme complex were evaluated (Silotrato® (5%) and Biotrato® (8%)) and control silage (without additive) according to a completely randomized design with eight replicates. To evaluate the aerobic stability of the silage, a completely randomized split plot design was used with three treatments (plots) and seven times after opening (subplots). Regarding bacterial-enzymatic inoculants, the pH of the silage was 21.66% and 16.16% higher in the silage without additive (mean of 6.00) compared to the silage with 5% and 8% of enzymatic complex (P<0,01). There was no difference between treatments on pH (P = 0.08), lactic acid (P = 0.08) and acetic acid (p = 0.64), means of 3.11; 47.31 g dry matter (DM)-1 and 11.19 g DM-1 , respectively. There was no difference between treatments for any of the chemical composition variables (P = 0.86). Mean values for DM, crude protein, neutral detergent fiber and total digestible nutrients were 22.31%, 6.65%, 71.15% and 42.07%, respectively. There was a higher concentration of butyric acid in the control silage compared to the silage with Silotrato®. The control silage and the silage treated with Biotrato® presented effluents losses (P = 0.05) 13.99% higher than the silage with Silotrato®. For ensiling of BRS Capiaçu grass, it is recommended to use lactic acid bacteria containing 5% of fibrolytic enzymes.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectCapim-elefantept_BR
dc.subjectEnzimas na nutrição animalpt_BR
dc.subjectValor nutricionalpt_BR
dc.subjectSilagempt_BR
dc.titleEfeitos do inoculante microbiano e das enzimas fibrolíticas na qualidade fermentativa e no valor nutricional da silagem de capimBrs capiaçupt_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Agrariaspt_BR
dc.subject.subareaZootecniapt_BR
dc.description.resumoA cultivar BRS Capiaçu é um clone de capim-elefante, desenvolvido para suplementação volumosa na forma de silagem ou picado verde. Em função da sua alta fração fibrosa, tem sido testado como alternativa, a utilização de inoculantes bacteriano-enzimáticos. Objetivou-se avaliar o efeito de inoculantes comerciais bacteriano-enzimáticos com diferentes concentrações de enzimas fibrolíticas sobre a qualidade fermentativa e o valor nutricional da silagem de capim-BRS Capiaçu. Foram avaliados dois inoculantes bacterianoenzimáticos com diferentes níveis de complexo enzimático (Silotrato® (5%) e Biotrato® (8%)) e silagem controle (sem aditivo) seguindo o delineamento inteiramente casualizado com oito repetições. Para avaliação da estabilidade aeróbia da silagem, foi utilizado o delineamento inteiramente casualizado em esquema de parcelas subdivididas com três tratamentos (parcelas) e sete tempos após abertura (subparcelas). Em relação aos inoculantes bacteriano-enzimáticos, o pH da silagem foi 21,66% e 16,16% maior na silagem sem aditivo (média de 6,00) em comparação à silagem com 5% e 8% de complexo enzimático (P<0,01). Não houve diferença entre os tratamentos quanto ao pH (P = 0,08), ácido lático (P = 0,08) e ácido acético (p = 0,64), médias de 3,11; 47,31 g matéria seca (MS)- 1 e 11,19 g MS1 , respectivamente. Não foi observada distinção entre os tratamentos para nenhuma das variáveis de composição química (P = 0,86). As médias para MS, proteína bruta, fibra em detergente neutro e nutrientes digestíveis totais foram 22,31%, 6,65%, 71,15% e 42,07%, respectivamente. Houve maior concentração de ácido butírico na silagem controle em relação à silagem com Silotrato®. A silagem controle e a silagem tratada com Biotrato® apresentaram perdas por efluentes (P = 0,05) 13,99% maiores que a silagem com Silotrato®. Durante a ensilagem do capim BRS Capiaçu, recomenda-se o uso de bactérias lácticas contendo 5% de enzimas fibrolíticas.pt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2023-11-11T19:29:42Z-
dc.contributor.refereeRigueira, João Paulo Sampaio-
dc.contributor.refereeMonção, Flávio Pinto-
dc.contributor.refereeGomes, Virgílio Mesquita-
dc.contributor.refereeSoares, Ana Cláudia Maia-
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