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dc.contributor.advisorAlves, Dorismar David-
dc.contributor.authorSilva, Kelly Cristina da-
dc.date.accessioned2023-11-22T16:53:34Z-
dc.date.issued2016-02-27-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/955-
dc.description.abstractThe experiment was carried out in a greenhouse at the Department of Agrarian Sciences of the State University of Montes Claros (UNIMONTES), Campus de Janaúba - MG. The experiment was carried out in a randomized block design in a factorial arrangement of 3 x 5, with three forage species (Andropogon gayanus cv. Planaltina; Brachiaria brizantha cv Marandu; Cenchrus ciliaris cv. 131) and five levels of water availability - 20; 40; 60; 80 and 100% of the maximum water retention capacity of the soil. They were used 45 experimental units, 15 treatments and three replicates (blocks). Each experimental plot was constituted in a vessel with a capacity of 5 dm3 of soil. The amount of water was considered in percentage terms equivalent to 100% of humidity in the soil, the other percentages were stipulated based on this principle, thus obtaining the water availability of 20, 40, 60 and 80% FC. Structural aspects were evaluated (plant height, number of tillers, number of inflorescence, yield of green matter and dry matter production). The data referring to the evaluated characteristics were submitted to regression analysis according to the soil moisture conditions and the cultivars, selecting the equations by the coefficient of determination (R²) and the significance of 5% of the coefficients according to the t test. The regression equations were adjusted based on the means of treatments. The variance analysis revealed significance for fodder effects and water availability levels (P<0,05), only for the weight of dead material variable in relation to GM, being that for the variables: plant height, number of tillers, inflorescence, shoot green mass and dry mass, aerial part had an isolated effect of forage factors × levels of water availability. With the increase of water availability, the number of basal tillers, number of aerial tillers, total number of tillers, tillers weight, tiller height and number of inflorescence showed maximum production in the volume of 100% CC and lower production in 20 % Of FC. Regardless of the grasses, the water deficit negatively influences the productive and structural characteristics evaluated.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectCapim-andropogonpt_BR
dc.subjectCapim-buffelpt_BR
dc.subjectCapim-marandupt_BR
dc.subjectGramíneapt_BR
dc.titleCaracterísticas produtivas e estruturais de gramíneas forrageiras em função da disponibilidade hídricapt_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Agrariaspt_BR
dc.subject.subareaZootecniapt_BR
dc.description.resumoO experimento foi realizado em casa de vegetação no Departamento de Ciências Agrárias da Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES), Campus de Janaúba - MG. O delineamento foi feito em blocos casualizados em arranjo fatorial 3 x 5, sendo três espécies forrageiras (Andropogon gayanus cv. Planaltina; Brachiaria brizantha cv Marandu; Cenchrus ciliaris cv. 131) e cinco níveis de disponibilidade hídrica - 20; 40; 60; 80 e 100% da máxima capacidade de retenção de água do solo. Foram utilizadas 45 unidades experimentais, 15 tratamentos e três repetições (blocos). Cada parcela experimental foi constituída em um vaso com capacidade para 5 dm3 de solo. A quantidade de água foi considerada em termos percentuais equivalendo a 100% de umidade no solo, os demais percentuais foram estipulados com base neste princípio, obtendo assim, as disponibilidades hídricas de 20, 40, 60 e 80% CC. Foram avaliados aspectos relativos estruturais (altura da planta, número de perfilhos, número de inflorescência, produção de matéria verde e produção de matéria seca). Os dados referentes às características avaliadas foram submetidos à análise de regressão em função das condições de umidade do solo e as cultivares, selecionando-se as equações pelo coeficiente de determinação (R²) e pela significância de 5% dos coeficientes de acordo com o teste t. As equações de regressão foram ajustadas com base nas médias de tratamentos. A análise de variância revelou significância para efeito de forrageiras e níveis de disponibilidades hídricas (P<0,05), somente para a variável de peso de material morto em relação a MV, sendo que para as variáveis: altura de planta, número de perfilhos, inflorescência, massa verde da parte aérea e massa seca, parte aérea houve efeito isolado dos fatores forrageiras × níveis de disponibilidades hídricas. Com o aumento da disponibilidade de água, o número de perfilhos basais, número de perfilhos aéreos, número total de perfilhos, peso de perfilhos, altura de perfilhos e número de inflorescência apresentaram máxima produção no volume de 100% da CC e menor produção em 20% da CC. Independente das gramíneas, a deficiência hídrica influencia negativamente as características produtivas e estruturais avaliadas.pt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2023-11-23T16:53:34Z-
dc.contributor.refereeSales, Eleuza Clarete Junqueira de-
dc.contributor.refereeRufino, Leidy Darmony de Almeida-
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