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dc.contributor.advisorReis, Sidnei Tavares dos-
dc.contributor.authorLima, Marcus Vinicius Gonçalves-
dc.date.accessioned2023-11-28T20:22:22Z-
dc.date.issued2012-04-09-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/965-
dc.description.abstractThe in vitro gas production technique is recognized as one of the best to describe the food fermentation kinetics. The gas production is directly proportional to microbial fermentation of food. This work aimed evaluating the fermentation kinetics and degradation rates of grasses of the Cynodon genus estimated by the in vitro technique of semiautomatic gas production. The experiment was conducted at UNIMONTES, Janaúba-MG. The fodder plants were Coastcross, Tifton 85 and Tifton 68. Pressure readings were taken at times: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 15, 19, 24, 30, 36, 48, 72 and 96 h. The dry matter degradability (DMD) was obtained for the percentage of dry matter (DM) remaining after 0, 6, 12, 24, 48 and 96 hours of fermentation. It was established a relationship between pressure and volume and the regression equation was: Y = 0,1816 + 5,0998X. The total gas prodution of Tifton 85 grassy was higher than the other grasses. Grasses obtained their maximum gas production at 72 hs. The highest rates of fermentation occurred at initial time of fermentation and it was decreasing with advancing time. Significant effect was found for grasses in the fractions: soluble, insoluble potentially degradable, insoluble, potential and effective degradability. Tifton 85 and Tifton 68 grasses showed higher values for these variables in relation to Coastcross grassy. The research demonstrated the procedure to obtain the equation from volume and pressure, which allowed the installation of in vitro technique of semiautomatic gas production in the Laboratory of Food Science of UNIMONTES. It was observed a higher gas production during in vitro incubation of dry matter for grass Tifton 85.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectGramíneaspt_BR
dc.subjectProdução de gasespt_BR
dc.titleCinética da fermentação e taxas de degradação de gramíneas do gênero cynodonpt_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Agrariaspt_BR
dc.subject.subareaZootecniapt_BR
dc.description.resumoA técnica in vitro de produção de gases é reconhecida como umas das melhores para descrever a cinética fermentativa dos alimentos. A produção de gases é diretamente proporcional à fermentação microbiana do alimento. Objetivou-se avaliar a cinética da fermentação e taxas de degradação de gramíneas do gênero Cynodon estimadas pela técnica de produção de gases in vitro semiautomática. O experimento foi realizado na UNIMONTES, Janaúba – MG. As forrageiras utilizadas foram: Coastcross, Tifton 85 e Tifton 68. As leituras de pressão foram realizadas nos tempos: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 15, 19, 24, 30, 36, 48, 72 e 96 h. A degradabilidade da matéria seca foi obtida pela porcentagem de matéria seca remanescente após 0, 6, 12, 24, 48 e 96 horas de fermentação. Foi estabelecida uma relação entre pressão e volume e a equação de regressão obtida foi: Y = 0,1816 + 5,0998X. A gramínea Tifton 85 apresentou uma produção total de gases superior. As gramíneas obtiveram sua produção máxima de gases com 72 horas. Maiores taxas de fermentação ocorreram no tempo inicial de fermentação decrescendo com o avançar do tempo. Foi constatado efeito significativo para as gramíneas nas frações: solúvel, insolúvel potencialmente degradável, insolúvel, na degradabilidade potencial e efetiva. As gramíneas Tifton 85 e Tifton 68 apresentaram valores superiores para estas variáveis em relação à gramínea Coastcross. A pesquisa demonstrou o procedimento para obtenção da equação entre volume e pressão, a qual permitiu a instalação da técnica in vitro semiautomática de produção de gases no Laboratório de Bromatologia da UNIMONTES. Uma maior produção de gases durante a incubação in vitro da matéria seca foi observada para o capim Tifton 85.pt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2023-11-29T20:22:22Z-
dc.contributor.refereeSales, Eleuza Clarete Junqueira de-
dc.contributor.refereeRigueira, João Paulo Sampaio-
dc.contributor.refereeSantos, Leonardo David Tuffi-
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