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dc.contributor.advisorAiura, Felipe Shindy-
dc.contributor.authorSantos, Rosiane Suelen-
dc.date.accessioned2023-12-06T17:27:34Z-
dc.date.issued2014-06-26-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/988-
dc.description.abstractThis study aimed to evaluate the apparent digestibility coefficient (ADC) of the protein and energy present in the alternative foodstuffs to the tambaqui in the northern region of Minas Gerais. They were used 90 tambaqui, with an average weight of 750,79 ± 209,54 g, distributed in 18 incubators of fiber of glass of 200 liters adapted for feces collect (modified Guelph). They were used five alternative foods: banana peel, leucaena leaf, manioc leaf, almond pie and of the macauba pulp. The determination of the ADC were performed by the indirect method and is used as an indicator 0,1% of chromium oxide (Cr2O3) incorporated into the ration. The ADC of crude protein and raw energy for the banana peel, leucaena leaf, manioc leaf, almond pie and of the macauba pulp were: 58,24 and 20,91%, 44,64 and 28,19%, 68,67 and 34,23%, 79,89 and 42,09%, 87,49 and 62,67%, respectively. The residues of the macauba showed the best apparent digestibility coefficients of the protein and energy.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectAlimentos alternativospt_BR
dc.subjectTambaqui (Peixe)pt_BR
dc.titleAvaliação de alimentos alternativos para o tambaqui na região Norte Mineirapt_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Agrariaspt_BR
dc.subject.subareaZootecniapt_BR
dc.description.resumoEste trabalho teve o objetivo de avaliar o coeficiente de digestibilidade aparente (CDa) da proteína e da energia presentes nos alimentos alternativos para o tambaqui na região Norte Mineira. Utilizou-se 90 tambaquis, com peso médio de 750,79 ± 209,54 g, distribuídos em 18 incubadoras de fibra de vidro de 200 litros adaptadas para coleta de fezes (Guelph modificado). Foram utilizados cinco alimentos alternativos: casca de banana, folha de leucena, folha de mandioca, torta da amêndoa e da polpa de macaúba. A determinação dos CDa foi realizada pelo método indireto, sendo utilizado como indicador 0,1% de óxido de cromo (Cr2O3) incorporado à ração. Os CDa de proteína bruta e energia bruta para a casca de banana, folha de leucena, folha de mandioca, torta da amêndoa e da polpa de macaúba foram: 58,24 e 20,91%, 44,64 e 28,19%, 68,67 e 34,23%, 79,89 e 42,09%, 87,49 e 62,67%, respectivamente. Os resíduos da macaúba apresentaram os melhores coeficientes de digestibilidade aparente da proteína e da energia.pt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2023-12-07T17:27:34Z-
dc.contributor.refereeAuroca, Cláudio Luiz Corrêa-
dc.contributor.refereeMaciel, Mônica Patrícia-
dc.contributor.refereePedreira, Marcelo Mattos-
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