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dc.contributor.advisorFerreira, Gustavo Henrique Cepolini-
dc.contributor.authorSiqueira, Deyvison Lopes de-
dc.date.accessioned2023-08-15T19:54:48Z-
dc.date.issued2021-05-31-
dc.identifier.urihttps://repositorio.unimontes.br/handle/1/557-
dc.description.abstractThe practices associated with Urban Agriculture (UA) have become a reality in the major urban centers, particularly as a form of occupying space and as an alternative to produce various foods and small animals, being practiced in backyards, public and private areas. The aim of this research is to analyze the experiences of UA in the city of Montes Claros-MG, considering the forms of organization and the alternatives of local markets for the commercialization of the production coming from the practice of UA in the city. Therefore, this study on UA, developed in the city of Montes Claros, a municipality located in the northern region of Minas Gerais, presents, and analyzes data from the practices territorialized by 17 farmers of the city. Thus, it is emphasized that the proposed objectives are about a case study in line with the elements of participatory research. Analysis suggests that the practice of organic farming has been developed in urban areas for a long time, by farmers of rural and urban origin, since the cultivation of food is practiced by farmers on their own, public, and leased areas; small spaces in which a significant diversity of foods is grown from an agroecological transition, marked by a plural peasantry, in marketing through alternatives in local markets, as well as for self-consumption. Moreover, it was found that the UA contributes to the generation of additional income for some farmers obtained from the sale of products produced in local markets (fairs, municipal market, local sale of production, door to door sales).pt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIGpt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.subjectTransição agroecológicapt_BR
dc.subjectEspaços urbanospt_BR
dc.subjectAgricultura urbanapt_BR
dc.subjectMontes Claros (MG)pt_BR
dc.titleAgricultura urbana: produção e comercialização de alimentos em Montes Claros –MGpt_BR
dc.typeDissertacaopt_BR
dc.subject.areaCiencias Humanaspt_BR
dc.subject.subareaGeografiapt_BR
dc.description.resumoAs práticas inerentes à Agricultura Urbana (AU) vêm se tornado uma realidade nos grandes centros urbanos, principalmente, como forma de ocupação do espaço e uma alternativa para a produção de diversos alimentos e até a criação de pequenos animais, sendo praticada em quintais, áreas públicas e privadas. O objetivo principal dessa pesquisa é analisar as experiências de AU na cidade de Montes Claros-MG, levando em consideração as formas de organização e as alternativas de mercados locais para a comercialização da produção advinda da prática de AU na cidade. Nesse sentido, o estudo desenvolvido na cidade de Montes Claros, município localizado na região Norte de Minas, apresenta e analisa os dados a partir das práticas territorializadas por 17 agricultores/as da cidade. Assim, reitera-se que objetivos propostos versam sobre um estudo de caso em consonância com os elementos da pesquisa participante. Tais análises permitem concluir que a prática de AU é desenvolvida no espaço urbano há muito tempo por agricultores/as de origem rural e urbana, visto que o cultivo de alimentos é praticado por agricultores/as em áreas próprias, públicas e cedidas; espaços pequenos em que são cultivados uma diversidade significativa de alimentos a partir de uma transição agroecológica, marcada por uma campesinidade plural, seja na comercialização por meio das alternativas nos mercados locais, bem como no autoconsumo. Além disso, foi constatado que a AU contribui com a geração de renda complementar de alguns/as agricultores/as obtida com a venda dos produtos nos mercados locais (feiras, mercado municipal, venda no local de produção, venda porta a porta).pt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
dc.embargo.lift2023-08-16T19:54:48Z-
dc.contributor.refereePereira, Anete Marília-
dc.contributor.refereeSilva, Marcos Nicolau Santos da-
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